HVG: Szobrot Rejtőnek!


2004. december 22.

A HVG által megkérdezett tucatnyi antikvárium mindegyikében kapható még néhány példány a Magvető Könyvkiadó gondozásában az Albatrosz sorozatcím alatt megjelent P. Howard- (Rejtő Jenő-) regényekből. Ugyanakkor a Filléres Füzetekben - vagyis a harmincas, negyvenes években - megjelentek könyvritkaságnak számítanak. A ponyvairodalmat művészetté emelő Rejtő - aki 38 évesen, 1943-ban munkaszolgálatosként halt meg - antikvárértékét csökkenti, hogy regényei új kiadásban is megjelennek. Jelenleg a Pécsi Direkt Kft. tulajdonában lévő Alexandra Kiadó, illetve a könyvértékesítést kizárólag a pécsi cégen keresztül végző, formailag önálló szegedi Szukits Könyvkiadó Kft. áll szerződéses viszonyban a szerzői jogok tulajdonosaival - mondta a HVG-nek Révai Gyuláné Kabalai Emma, a Rejtő-jogok 50 százalékos örököse. A jogok másik felét a Svájcban élő Révai Péter birtokolja, az újrakiadásokról pedig ketten együtt döntenek.

Ahhoz is az örökösök beleegyezése kellett, hogy a Piszkos Fred, a kapitány című regényből Varsányi Ferenc egész estét betöltő rajzfilmet készíthessen. Az már nem az örökösökön múlik, hogy ez változatlanul terv csupán - holott Varsányi szerint Európában közepesnek számító költségvetésből, 8-9 millió euróból tető alá lehetne hozni a Rejtő-animációt. Ám az összeg a Magyar Mozgókép Közalapítvány szakkollégiuma és a kulturális tárca által beígért támogatás ellenére csak nem jön össze. Pedig minden készen állna az induláshoz, a forgatókönyvön és a gyártási terven túl Varsányi bírja a rajzfilm figuráinak megtervezéséhez alapul vett Korcsmáros Pál-rajzok örököseinek írásbeli hozzájárulását is. Az 1960-as évek közepétől a Füles című rejtvényújság hasábjain folytatásokban megjelent alkotások felújított, kiszínezett és némileg átfazonírozott újrakiadására (HVG, 2003. július 12.) Korcsmáros Gábor, a Korcsmáros Kft. által tulajdonolt Képes Kiadó ügyvezető igazgatója, a rajzoló unokája vállalkozott, aki három Rejtő-klasszikust jelentetett meg.

Utcája már van, szobra még nincs Rejtőnek Budapesten, holott a számítógépes világháló beszélgetős fórumain virtuális baráti társasággá verbuválódott hálópolgárok négy évvel ezelőtt mindkettőt elhatározták. A Vass Gábor (internetes nevén Trebitsch) és Karaffiát Dániel által gründolt, 2000-ben bejegyzett Törzsasztal Alapítvány főként internetes felajánlásokra hagyatkozó közadakozásból 830 ezer forintot gyűjtött össze, és 2001 őszére elérték, hogy a VII. kerületi Szövetség utca egyik fele a Rejtő Jenő utca nevet kaphassa. "Az utcatábla és az átkeresztelés összesen 400 ezres költségét mi álltuk" - mondta a HVG-nek Vass. A szoborállítás azonban keményebb dió. A Rejtő-rajongók eredeti tervét a főváros elvetette, mondván, a Világörökség-koncepcióba nem fér bele, hogy az író törzshelyeként ismert egykori Japán Kávéház - vagyis a Liszt Ferenc tér-Andrássy út sarkán található Írók boltja - előtt embernagyságú, lazán egy kandeláberhez támaszkodó Rejtő-szobor álljon. Az átszabott tervek szerint így a Rejtő Jenő és az Izabella utca által határolt, háromszögletű terecskén kapna helyet a látványtervek híján még csak ideaként létező szobor. "Kőből 4-5 millió, bronzból 7-8 millió forintba kerülne a 2,5 méter magas műalkotás. Most erre gyűjtünk"- mondta Karaffiát. A kalapozás igazán rejtői módon zajlik: az író egyik rajongója egy új, diólikőrös, most piacra dobott csokoládébonbon dobozonként 1500 forintos árának 10 százalékát ajánlotta fel a nemes célra - cserébe azért, hogy az alapítvány által fenntartott honlapon reklámozzák a termékét.

VAJNA TAMÁS